Uw aannemer in Utrecht | Bart en Hooijboer
> Klustip schuurpapier

Kies het juiste schuurpapier

Geplaatst op Oktober 31, 2013 door Leo Bart

Een muur voor met schuurpapier en geen idee welk type u nu moet kiezen? Dit simpele overzicht geeft u hulp bij het bepalen welk type schuurpapier het best toepasbaar is op uw klus.

In mijn vorige tip schreef ik over het schilderen van een houten oppervlak, het gebruik van schuurpapier is hierbij onvermijdelijk. Of het nou om het schilderen van kozijnen of de reling van het balkon gaat, het verwijderen van verf kan vaak al met het juiste schuurpapier.

Wat betekenen de cijfers op schuurpapier
De cijfers die vermeldt staan op het schuurpapier staan voor de korrelgrootte. Des te hoger het getal is, des te meer korrels er op het papier zitten en des te fijner het schuurpapier daarmee wordt. Zo gebruik je bij het volledig verwijderen van de verf van een oude dakkapel een lager nummer dan het opschuren van de kozijnen voor de volgende verflaag.

Zo kiest u het juiste nummer
Bij de keuze voor het juiste nummer in korrelgrootte houdt onze schilder de volgende stelregel aan:
• 30 -80: voor het verwijderenen opschuren van bijvoorbeeld verroest ijzer of onbehandeld en ruw hout. Je verwijdert hier gemakkelijk oude verflagen mee.
• 80-100: deze korrelgrootte is geschikt voor het opschuren van onbehandeld en glad materiaal. Ook kan je dit type gebruiken voor het shuren van een oude verflaag om hem zo te voor te bereiden voor de nieuwe laag.
• 120-150: voordat je verf aanbrengt op onbehandeld hout kan je dit het beste glad schuren met deze korrelgrootte. Je zorgt dan voor een perfecte hechting van de verf.
• 180-230: heb je de eerste laag verf aangebracht en wil je deze laag licht opschuren om de volgende laag aan te kunnen brengen? Dan is dit fijne schuurpapier de beste oplossing.
• 320 en hoger: dit ultrafijne schuurpapier gebruik je voor hout dat je onbehandeld wilt laten. Je polijst hiermee als het ware het oppervlak van het hout om hierna eventueel nog een olie aan te kunnen brengen.
Heeft u een vraag of toch een professionele schilder nodig, vul dan onderstaand formulier in.

Geef hier uw reactie