Uw aannemer in Utrecht | Bart en Hooijboer
> Klustip onderhoud dakgoot

Klustip onderhoud dakgoot

Geplaatst op Oktober 31, 2013 door Leo Bart

Het is weer herfst, dat betekent in Nederland veel regen en natuurlijk ook vallende bladeren. Ze komen voor in de mooiste kleuren en zien er prachtig uit. Helaas zijn het juist deze bladeren die voor extra onderhoud en verval aan de woning kunnen zorgen. Een verstopping van de dakgoot door bladeren kan leiden tot een noodzakelijke renovatie van de woning, terwijl dit makkelijk te voorkomen is. In deze klustip leg ik uit hoe je een verstopte dakgoot tijdig kan ontdekken en ontstoppen. Zo voorkom je extra onderhoud aan de woning.

Ontdek de lekkage
Een verstopte dakgoot wordt vaak te laat opgemerkt wat kan leiden tot grotte lekkages waarna een grondige renovatie van de woning nodig kan zijn. Ontdek de verstopping op tijd door regelmatig, tijdens een flinke regenbui, vanaf buiten naar de dakgoot te kijken. Let dan op de volgende mankementen:

• Zie je water over de rand van de goot lopen?
• Vormen zich kleine watervallen aan de rand van de goot?
• Loopt er water aan de buitenkant van de regenpijp?
• Komt er water langs de muur naar beneden?

Herken je één van bovenstaande tekenen, dan is de dakgoot hoogstwaarschijnlijk ergens verstopt. Natuurlijk is het nu niet gelijk nodig om de aannemer te bellen en een renovatie hoeft nog helemaal niet aan de orde te zijn. Maar een snelle oplossing is wel vereist.
Om problemen te voorkomen raden wij aan om de dakgoot minimaal 1 keer per jaar te reinigen.

Verhelp de lekkage
Bij het verhelpen van de lekkage doorlopen wij altijd een aantal stappen. Onder het motto: “nu we er toch zijn,” is het verstandig om gelijk het onderhoud goed aan te pakken. Doorloop de hiervoor de volgende stappen:
• Allereerst verwijdert u bladeren en ander vuil, gebruik hiervoor een plastic schepje of de handen.
• Bekijk vervolgens of er veel mos in de dakgoot zit. Als dit het geval is kunt u bij de plaatselijke bouwmarkt terecht voor een mosdodend middel.
• Check of de regenpijp verstopt zit, zo ja: gebruik een ontstoppingsveer of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset (rioolrat). Beiden werken goed om de verstopping te verwijderen.
• Controleer ook alle ophangpunten en -beugels, nu is het moment om deze te vervangen.
• Heeft u een zinken dakgoot? Met een metaalcoating kan je deze extra beschermen, dit product haal je bij de bouwmarkt en breng je gewoon aan met een kwast.

Voorkom verstopping
Voorkomen is altijd beter dan genezen, het is hierom raadzaam dat u ook preventief werk verricht. Denk hierbij aan alle dakgoten en randen van het dak, check hierbij ook de dakkapel en de uitbouw van de woning.

Om verstoppingen te voorkomen zijn er tal van afzetmogelijkheden te koop bij de bouwmarkt, denk aan afdekroosters, dakgoot beschermers enzovoort. Deze zijn vaak met simpele klemmen of ander bevestigingsmateriaal op de bestaande dakgoot te bevestigen.

Zijn deze tips voor u te laat en is de dakgoot toch echt aan vervanging toe? Neem dan contact met ons op voor een renovatie van de dakgoot en/of het dak.

Geef hier uw reactie